top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverstefnieverbeke

Groenten zijn je beste bondgenoten om af te slanken


Waarom zijn groenten zo gezond? Wat doen ze voor ons?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van groenten. Je kan er een boek over vol schrijven.  We zetten de belangrijkste voordelen op een rij. De gezondste tips die ik je kan meegeven zijn: vul minstens de helft van je bord met groenten. Varieer in kleur, in consistentie, in soorten en in bereidingswijze.

Met groenten eet je jezelf slank.

Groenten bevatten veel onverteerbare voedingsvezels en water. Je kan er massa’s van eten, voor weinig calorieën.  Tegelijk bevatten ze veel essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.  Dankzij hun vezelinhoud vullen ze de maag en verlengen ze de duur van de vertering. Hierdoor heb je een lang  voldaan gevoel na de maaltijd.

Groenten beschermen het hart

Mensen die elke dag voldoende  groenten eten (350 g / dag) , hebben ongeveer twintig procent minder risico op hart- en vaatziekten dan anderen. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor dat beschermende effect, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan de unieke mix van voedingsstoffen die groenten kenmerkt. Ook daarom is variëren tussen verschillende groentesoorten heel belangrijk.

Makkelijke darmtransit en gezonde darm

Als je vermagert, heb je meer kans op een moeilijke stoelgang. Maar niet als je voldoende groenten eet. De voedingsvezels zorgen voor een grotere bulk die de andere afvalstoffen mee uit je darm wegnemen en dat houdt je darmen gezond. Bovendien zijn de voedingsvezels ideale voedingsstoffen voor je goeie bacteriën in de dikke darm. Zij kunnen daardoor beter de ziekmakende bacteriën in onze darmen onderdrukken.

Tip: voldoende water drinken en meer bewegen helpt de stoelgang zachter te maken en stimuleert de transit.

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page